Kategorier
Bregner |

Murrude (Asplenium ruta-muraria)

Mange gamle mure skylder deres maleriske vintage-karakter til væksten af bregner, mosser og andre planter. De bringer liv til de døde sten, for hvor der vokser planter, kan dyr også lide at slå sig ned.

For nogle arter, som for eksempel murruden (Asplenium ruta-muraria), der præsenteres her, er de endda vigtige biotoper. Uden vores bygninger ville den ikke have været i stand til at sprede sig så langt. Det gælder i øvrigt også for andre planter, såsom torskemund.

Asplenium ruta muraria
Asplenium ruta-muraria på en kirkemur. Jeg kunne ikke observere, om ildtægen (Pyrrhocoris apterus) kun gemmer sig der eller også suger på bregnen.

Asplenium ruta-muraria bliver kun omkring 15 centimeter høj og beholder sine blade selv om vinteren. Den hører til bregnefamilien (Aspleniaceae) og er nært beslægtet med den fuglerede bregne, som er populær som stueplante, og hjortetunge (Asplenium scolopendrium), som er hjemmehørende i Danmark.

Murrude

Udbredelsesområdet for denne bregne omfatter det tempererede og tropiske Asien, den er hjemmehørende i de fleste europæiske lande og også i nogle nordamerikanske regioner.

Den trives bedst på solrige til halvskyggefulde steder. Gamle mure med mange revner og samlinger, hvor rødderne kan sprede sig, er ideelle.

Asplenium ruta muraria Murrude