Kategorier

Hvad er Natskyggefamilien?

Natskyggefamilien (Solanaceae) er en stor plantefamilie. Den omfatter mellem 1000 og 2700 arter i 100 slægter (kilde). De planter, den indeholder, er derfor alle mere eller mindre nært beslægtede med hinanden. Det botaniske navn på familien er Solanaceae.

sort natskygge blomster
Det er let at se på blomsternes form, at den sorte natskygge er i familie med kartoflen.

Vokser natskyggefamilier kun om natten eller kun i skyggen?

Ingen af delene. Ligesom mange andre planter vokser arterne i natskyggefamilierne både om dagen og om natten. Nogle er tilpasset til at leve i skyggen. Sort natskygge, for eksempel, koloniserer solrige til skyggefulde steder. Den almindelige tobak (Nicotiana tabacum) kan derimod godt lide lyse til solrige steder og trives ikke rigtig i skyggen.

almindelige tobak blomster
Blomster af almindelig tobak (Nicotiana tabacum).

Er alle planter i natskyggefamilien spiselige?

Frugterne af mange planter fra natskyggefamilierne er spiselige. De mest kendte er nok arterne i Solanum-slægten. Ud over tomaten (Solanum lycopersicum) og kartoflen (Solanum tuberosum) omfatter dette også pæremelon (Solanum muricatum).

Det skal bemærkes, at med disse planter er det kun de modne frugter, der er spiselige. For kartoflens vedkommende er det kun knoldene, der vokser i jorden, og ikke de små grønne bær.

Tomatplante vokser vildt
Tomatplante vokser vildt.

Peberfrugter og auberginer er også populære afgrøder i denne familie.

Planter fra natskyggefamilien tjener os dog ikke kun som mad. Nogle arter siges at have berusende og helbredende egenskaber. Bærrene fra galnebær (Atropa belladonna) kan være dødbringende i store mængder.

Når det gælder sort natskygge, er der modstridende oplysninger om bærrenes giftighed. Derfor er mit tip ikke at spise noget ukendt, der vokser i skoven, på engen eller ved vejkanten.

Blomsterne af bittersød natskygge og almindelig pigæble
Blomsterne af bittersød natskygge (ovenfor) og almindelig pigæble (nedenfor).

Hvordan ser arterne i natskyggefamilierne egentlig ud?

Det, de fleste planter i natskyggefamilierne har til fælles, er deres fem kronblade. De kan være sammenvoksede ved basis.

Ellers gælder det samme som for andre store plantefamilier: der er etårige og flerårige arter. Derudover hører stauder, buske og træer også til natskyggefamilien.

Bulmeurt Hyoscyamus niger
Bulmeurt (Hyoscyamus niger) er hjemmehørende i Danmark.

Hvilke natskyggeplanter findes i Danmark?

Almindelig pigæble (Datura stramonium)

Almindelig pigæble Datura stramonium

Med sine stærkt tornede frugter og store trompetformede blomster er den almindelige pigæble nok det mest iøjnefaldende medlem af natskyggefamilien, som findes i Danmark.

Dens blomster er ikke kun hvide, de kan også være bleglilla eller gule.

Datura stramonium er en neofyt og stammer sandsynligvis fra Mellemamerika. Den har dog vokset i Europa i meget lang tid og kan derfor betragtes som hjemmehørende.

Sort natskygge (Solanum nigrum)

Sort natskygge i vejkanten

Sort natskygge vokser langs vejkanter, i haver og parker, på mure og trapper. Dens små hvide blomster kan komme frem indtil den første frost.

Solanum nigrum er en etårig plante og spirer sent. Unge planter kan først ses fra juni eller juli. Den dør allerede ved den første frost, men dens frø overlever vinteren.

Højrød natskygge (Solanum villosum)

Højrød natskygge Solanum villosum

Højrød natskygge ligner sort natskygge. Arterne kan kendes fra hinanden på bærrenes farve. I tilfældet med Solanum villosum kan de være røde eller gule.

Bittersød natskygge (Solanum dulcamara)

Bittersød natskygge Solanum dulcamara

Den bittersøde natskygge er en klatrende halvbusk med lilla blomster og røde bær. På steder med god vand- og næringsforsyning kan den blive flere meter høj.

Solanum dulcamara kan formeres ved stiklinger og frø.

Almindelig bukketorn (Lycium barbarum)

Almindelig bukketorn Lycium barbarum

Bærrene fra det almindelige bukketorn kaldes gojibær, de smager bittert og syrligt. Så de har de bedste forudsætninger for at kunne sælge dem dyrt som en superfood. De skulle være suuuuuuper sunde.

Lycium barbarum er kommet til Europa som en kulturplante og har bredt sig vildt i mange lande. Den koloniserer dæmninger, grøfter, volde, parker, kirkegårde og kan også findes på mure.