Kategorier
Kaktus og sukkulenter | STUEPLANTER |

Den slægten Rhipsalis

Slægten Rhipsalis omfatter omkring 40 arter. I Danmark kaldes de misteltenkaktusser. De fleste af dem er hjemmehørende i Brasilien. Hvor de enten er

epifytiske, siddende på træer;
litofytiske, på eller mellem sten, eller
terrestriske, i jorden

vokser.

Rhipsalis burchellii
Rhipsalis burchellii

Afhængigt af arten har disse kaktusser runde, kantede eller flade skud, der kan blive flere meter lange. Deres blomster er hvide, gule eller lyserøde.

Nogle Rhipsalis-arter ligner meget de populære julekaktusser og påskekaktusser. De er ikke kun nært beslægtede, men lever også på de samme levesteder.

Misteltenkaktus

Pleje af misteltenkaktusser

De følgende instruktioner er generelle, de henviser til kravene til populære arter, der kan fås i havecentre. Som Rhipsalis baccifera, Rhipsalis cassutha, Rhipsalis cereuscula, Rhipsalis ewaldiana eller Rhipsalis pilocarpa.

Rhipsalis mesembryanthemoides
Rhipsalis mesembryanthemoides

Beliggenhed

Lyse steder er ideelle, med morgensol, aftensol og vintersol. Hvis krukken ikke placeres direkte bag vinduet i denne periode, kan den også tåle den varme sommersol.

Rhipsalis crispata
Rhipsalis crispata

Substrat

De fleste Rhipsalis-arter vokser godt i standardblandinger til kaktusser. For mig har følgende blanding vist sig at være en succes:

2 dele tørvefri urte- eller grøntsagsjord oven på hinanden
1 del fuglesand og
1 del pimpstensgrus eller lergranulat.

Rhipsalis pilocarpa

Vanding

Rodklumpen skal have lov til at tørre godt ud mellem vandingerne, men ikke helt.

Hvor ofte du skal vande, afhænger af forskellige faktorer. I de varme sommeruger er vandbehovet større end i de kølige vinterkvarterer. En stor kaktus med mange skud har brug for mere væske end et ungt eksemplar. Især hvis den vokser i en lille potte.

Du kan se, at du skal vande, på vægten af potten. Fugtigt substrat er tungere end tørt substrat.

Rhipsalis goebeliana
Rhipsalis goebeliana

Gødning

I det første år efter køb eller ompotning behøver du ikke at gøde. De fleste substrater er gødet på forhånd, og det er lergranulat eller blandinger til orkideer i øvrigt også.

Derefter kan man give flydende gødning hver fjerde til ottende uge fra april til september.

Gødning til grønne planter, kaktusser, orkideer eller grøntsager er velegnet. Jeg bruger organisk grøntsagsgødning til næsten alle mine potteplanter.

Hvis du glemmer at gøde en gang imellem, vil det ikke skade Rhipsalis-kaktussen.

Rhipsalis ewaldiana
Rhipsalis ewaldiana

Temperatur

Mange Rhipsalis-arter kan holdes ved stuetemperatur hele året rundt. Det er dog også muligt at overvintre dem noget køligere, ved 12 til 17 °C.

Rhipsalis clavata
Rhipsalis clavata

Fugtighed

Mine Rhipsalis skal klare sig med “normal” rumluft og en luftfugtighed på mellem 30 og 50 %. Det kan de godt tåle. For at fjerne støv fra skuddene bliver de af og til sprayet eller overbruset.

Rhipsalis mesembryanthemoides blomst
Rhipsalis mesembryanthemoides blomst

Hvordan kan man få Rhipsalis-kaktusser til at blomstre?

Der er ikke noget generelt svar på dette spørgsmål. Rhipsalis crispata og Rhipsalis elliptica blomstrer regelmæssigt i min have. Mest om foråret, men også når det bliver køligere igen efter de varme sommeruger.

Hjælpsomt for blomsterdannelsen kan være

hvis forskellen mellem dag- og nattemperatur er 10 °C eller mere,
en kølig vinterplacering ved 12 til 17 °C,
reduceret vanding.